Sicilien
Syd/østkysten.

 

Idag skriver vi den 2. maj, og kl. 10 er vi klar til at forlade Camping Mimosa.
Forude venter 62 km til færgelejet i Villa San Giovanni. Herfra sejler færgerne nonstop 24/7  til Sicilien, så reservation er unødvendigt.

Da vi ankommer til havneområdet, skal vi lige orientere os lidt, så vi holder ind på førstkommende holdeplads. Her bliver vi mødt af en mand som vinker os frem og fortæller, hvor vi skal købe billetter, samt at vi skal købe en til både bil og cv. Meget venlig og hjælpsom mand. Billetkontoret ligger få meter derfra. Færgeselskabet hedder Caronte Tourist, og vi betaler 149 euro for returbilletter, de er gældende i 3 måneder.

Da vi kommer retur til bilen, står vores venlige mand og venter på os. Han forklarer nu, hvilken vej vi skal køre til færgen, hvorefter han rækker hånden frem og beder om 5 euro. surprise Godt nok har han været flink og hjælpsom, meeen... vi stikker ham en 2 euro og takker.
Det skal lige siges, at der er flere færgeselskaber, og at vejen til den færge vi skal med, går under en viadukt og gennem nogle sving, Ikke umiddelbart lige til, så det var faktisk en god hjælp vi fik.

 

Så er Mondeoen og Hobbyen på plads i opmarchbåsene. Nu venter vi bare på færgen.

På vej over Messinastrædet med Sicilien i sigte.
 

Fin 2 sporet motorvej fra Messina og sydpå.
Tjuhej hvor det går.
smiley

Ups ! Tilkørselsvejen til campingpladsen giver lidt sved på panden. 1½ km lang med skarpe sving og meget lidt plads. surprise

Sejlturen over Messinastrædet tager kun ½ times tid, så vi skynder os op på dækket for at nyde udsigten og indsejlingen til Messina.

Vi har været lidt spændte på, hvordan det er at komme gennem Messina, der efter sigende skulle være lidt af en heksekeddel rent trafikmæssigt. Men med gps`en sat går det forbavsende nemt, og snart er vi på motorvejen sydpå.

Motorvejen er i øvrigt i overraskende god stand. Strækningen fra Messina til Catania er betalingsvej ( 7,40 euro ), det sidste stykke til Avola er gratis. 
Motorvejen er iøvrigt anlagt langs kysten, så den er ikke præget af større stigninger.

Snart er vi nået til Avola, hvor vi har udset os en campingplads, Sabbiadoro. Det viser sig dog, at tilkørselsvejen er noget af en udfordring, men vi slipper da uden skrammer.

 

 

Under gamle oliventræer og svajende palmer har vi slået lejr på Camping Sabbiadora.

Vi føler næsten, vi er havnet i Paradisets have.

Smukke eksotiske planter og palmer pryder overalt på pladsen.

Om det så er Amaryllis, så lyser de op rundt om i bede. De ser endda ud til at trives fint.

Lidt om pladsen :
Sabbiadora er en mindre campingplads beliggende 2-3 km udenfor Avola. Tilkørselsvejen er en udfordring, ca 1½ km smal snoet vej, der kun lige levner plads til cv`en. Vejen er ikke ensrettet, vi er dog så heldige, at vi ikke ramler ind i modkørende.

Pladsen ligger i terrasser ned til egen strand. Parcellerne er ikke ret store, men det går lige.
Her er en lille butik med et ret begrænset sortiment, men daglig friskbagt brød.
En hyggelig restaurant der hver dag var rimelig velbesøgt.

Pladsens servicebygning har fine nyere toilet - og badeforhold. Dog skal der bruges mønter til badet. Opvasken foretages lige udenfor, og da der ikke er varmt vand, må vi selv medbringe en kedel kogende vand. 

Pladsens helt store aktiv er dog beplantningen med smukke eksotiske blomster, træer og palmer. En yngre medarbejder nusler og pusler om planterne hver dag, ligesom han river og fejer dagen lang.  

Pladsen er med i Asci ordningen, så vi giver 17 euro for en overnatning. Der kan kun betales med kontanter. Der er lige lagt nyt internet ud over hele pladsen, virker super men er mod gebyr.

Nedgang til stranden.

Campingpladsens private strand.

Vi skal ud og sondere terrænet lidt, og blandt andet have fundet et sted at handle ind. Først kører vi en tur lidt ned langs kysten. Vejret viser sig fra sin bedste side, sol og blå himmel.

Turen langs kysten er utrolig smuk. Vi kigger lidt indenfor i et par småbyer, der dog ikke gør meget væsen af sig, udover at vi får handlet et par shorts til 5 euro.

Tilsidst havner vi i Marzameni. En lille fiskerby, der er begyndt at satse på turisme. Her er super charmerende, og mange små butikker med kunsthåndværk.

På hjemturen gør vi holdt i Avola, hvor det viser sig, at der er op til flere supermarkeder.
Overalt mødes vi med smil og venlighed, og en medarbejder i supermarkedet byder os på smagsprøver på friske jordbær. Engelsk eller tysk mestrer de færreste lokale, men et stort smil forståes i hele verden. smiley
Frugt og grønt er noget billigere her, ellers er prisniveauet næsten, som vi kender i DK.

Vi kører gennem småbyer langs kysten.

Skønne udsigter undervejs, hvor agaver kanter den støvede vej.

Marzameni en lille, men meget charmerende, flække på det sydlige Sicilien.

Mens vi oser lidt rundt og kigger os omkring, kommer 2 unge velklædte mænd i habitter og med en attachemappe gående og styrer målrettet ind i denne lille butik. Vi er ikke i tvivl - mafiaen trives stadig i bedste velgående. ( Jeg turde altså ikke tage et foto af dem. )

Marzameni er begyndt at satse på turisme. Det tiltrækker kunstnere, som sælger deres kunsthåndværk i små butikker.

Vi er så heldige, at der også bor et andet sæt danskere på pladsen. Det er nu rigtig hyggeligt at møde landsmænd, når vi nu er så langt hjemmefra. De har været her flere dage, og anbefaler os en tur til Siciliens sydligste punkt.

Så idag sætter vi kurs mod kysten ved Isola della Correnti.
Undervejs kører vi gennem enorme områder med drivhuse, så langt øjet rækker. Her dyrkes grøntsager i stor stil, det meste eksporteres til Nordeuropa. Kønt er det ikke, men det giver jo nok beskæftigelse til en del mennesker. Noget der værdsættes her, da arbejdsløsheden på Sicilien er meget stor.

Vi befinder os nu på breddegrader lige syd for det nordlige Tunesien.

Det sydligste Sicilien er plastret godt til med drivhuse. Her dyrkes tomater i stor stil, der eksporteres til resten af Europa.

Siciliens sydligste punkt med den lille ø Isola della Correnti. Der blæser en strid vind, men det er tilsyneladende  lige vejr for et par tyske vindsurfere.

Kysten på det sydligste Sicilien.

Vores udflugtsmål idag er den gamle barokby Noto. Det er vi vist ikke de eneste, der har planer om, for det viser sig fuldstændig umuligt at finde en p-plads.

Til sidst opgiver vi, og beslutter at køre videre til noget der hedder Noto Antica. Det er egentlig det sted, hvor det oprindelige Noto lå, og som et jordskælv i 1693 udslettede. Idag ligger der kun lidt ruiner og klippehuler tilbage.
Det nye Noto blev efterfølgende opbygget få km. herfra.

Noto Antica. En uddød by, der blev ødelagt af jordskævl i år 1693.

Her er mange huler hugget ind i klipperne.

Hvem mon har boet her ?

Vi er kørt videre til den store canyon, Cava grande del Cassible.

Kløften er 10 km lang, og 300 meter dyb. En sti gør det muligt at gå ned til floden i bunden.
Vi nøjedes dog med at betragte dette fantastiske natursceneri fra oven.

Idag kører vi lidt rundt på må og få i nærområdet. Afstandene er ikke voldsomt store på Sicilien, men pga. smalle veje som flere steder er i dårlig stand, tager få km ofte en del tid.

Sicilianerne har ry for at køre hasarderet, et udsagn vi ikke kan nikke genkendende til, måske fordi vi befinder os udenfor storbyerne ?


Sicilien er arealmæssigt på størrelse med Jylland, men her bor ligeså mange mennesker som i DK. De fleste bosat i de større byer.

Landskab omkring Avola.

Vi har efterhånden kørt forbi kirkegården i Avola flere gange. Den ser ret spændende ud, så idag kigger vi lige indenfor. Den er lidt anderledes, end dem vi har herhjemme.

Ligesom det er tradition mange andre steder sydpå, bruger man at sætte et foto på gravstenen af den afdøde.

Sicilien byder også på mange dejlige strande. Badesæsonen er gået igang.

En af områdets største seværdigheder er byen Noto. Den er også kendt som barokbyen,  og på Unescos verdensarvliste.
Den oprindelige by blev i 1693 jævnet med jorden af et jordskælv, som ramte store dele af det sydøstlige Sicilien. Genopbygningen gik hurtigt igang, og det blev besluttet, at alt skulle opføres i barokstil som var højeste mode dengang.

Noto ligger kun 18 km fra Avola. Vi har været på vej flere gange men har måttet opgive igen, da det har været fuldstændig umuligt at finde en p-plads.

Så idag har vi meldt os til en udflugt dertil arrangeret af campingpladsen. Turen koster 10 euro pr. person. Det viser sig at "udflugten" består i, at vi i minibus bliver kørt til Noto, sat af udenfor byporten med besked om, at vi bliver samlet op igen efter 3 timer.

Skønt vejret desværre ikke er det bedste, bliver man ganske overvældet over at opleve en hel by opført i honningfarvede kalksten, og i en så gennemført barokstil, at man ikke tror det findes.
 

Gennem byporten Pota Ferdinandea kommer vi ind i Notos gamle centrum.

Gule roser og blomstrende julestjerner klæder hinanden godt. Mon julestjerner kan gro i danske haver ? Måske skulle man forsøge sig.

Byens imposante katedral Basilica di San Nicolò.

I Noto går det enten op

eller ned.

Selv på en gråvejrdag kan man ikke undgå at blive betaget af byens mange smukke detaljer.

Fine balkoner på rad og række.

Basilica del Santissimo Salvatore.

Smukke detaljer på indgangsportalen.

Vi kigger indenfor, hvor en næsten selvlysende madonna over alteret, står i skærende kontrast til det smukke lyse kirkerum.

Street Art.
Nogle børn og unge har dekoreret en gade med et smukt blomstertæppe, alt lavet af kronblade og stilke fra forskellige blomster.

Da vi kommer tilbage fra Noto klarer vejret atter op, og vi får pakket sammen. Aftensmaden indtages i pladsens lille restaurant. Her er hyggeligt, maden er god og betjeningen er ligeså venlig og imødekommende, som vi er blevet mødt med overalt på Sicilien.

Imorgen skal vi videre nordpå, hvor vi bl.a. skal besøge Etna. Det glæder vi os selvfølgelig til, men det er nu alligevel med vemod, vi forlader camping Sabbiadoro. Tilkørselsvejen op til pladsen er en udfordring men bortset fra det, så er det en perle af en campingplads.

Det er vores sidste aften på dejlige Camping Sabbiadoro.
Hvor har vi dog nydt at bo her, men nu skal vi videre.

Imorgen går turen nordpå til Etna.
http://www.feriejensen.dk/side.asp?Id=247261



 

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk